Hoe ik mijn studiekeuze heb gemaakt

Het kiezen van een studie is moeilijk, maar het is wel een belangrijke beslissing. Om te zorgen dat ik de goede studie zou kiezen heb ik het volgende gedaan:

 1. Ik ben bij mezelf nagegaan wat ik leuk vond, waar ik goed in was, en waar ik in de toekomst meer mee bezig wilde zijn. Wij deden dit op school best veel, maar je kunt ook zelf een lijstje of een mindmap maken met jouw interesses en kwaliteiten. Vraag hiervoor bijvoorbeeld ook de mening van je ouders of vrienden! Zij kunnen met ideeën komen waar je zelf nog niet aan had gedacht.
 2. Ik heb een keuze gemaakt tussen (in mijn geval) HBO en WO. Ik wist dat ik goed kon lezen en wilde mezelf graag zo veel mogelijk uitdagen op academisch gebied, dus ik heb voor de universiteit gekozen (WO). Ook wist ik dat HBO studies soms al wat meer toegespitst zijn op een specifiek werkveld of een specifieke baan, en dit wilde ik nog niet. Daarnaast dacht ik dat de manier van onderwijs van de universiteit (bijvoorbeeld minder lesuren) beter bij mij zou passen. Deze keuze voor de universiteit zorgde ervoor dat ik wist waar ik moest gaan zoeken.
 3. Vervolgens heb ik een lijst gemaakt van mogelijke studies. Ik ben naar de website van een grote universiteit gegaan (bv. Universiteit Utrecht, zie https://www.uu.nl/bachelors/bacheloropleidingen) en heb daar een lijst opgezocht van alle bachelors die ze hadden. Vervolgens ben ik ze allemaal langsgegaan (dit kost veel minder tijd dan je denkt, ik beloof het). Elke studie waarvan de naam mijn interesse wekte heb ik beter bekeken, en als ik het zag als een mogelijkheid heb ik de naam van de studie opgeschreven. Uiteindelijk had ik een lijst met een stuk of 5-8 bachelorstudies.
 4. Van deze studies heb ik opgezocht bij welke universiteiten deze allemaal aangeboden werden, en de open dagen van deze universiteiten opgeschreven bij het lijstje met studies. Open dagen zijn vaak in het najaar en in het voorjaar, dus zorg dat je je op tijd aanmeldt! Je kunt ook aangeven een mail te willen wanneer de inschrijvingen voor de open dagen opengaan, bij de Universiteit Utrecht kan dit hier: https://start.uu.nl/form/remindme-bachelorsopendays-13march2021. Ik heb me aangemeld voor een aantal open dagen en zorgde dat ik elke mogelijke interessante studie in ieder geval een keer bezocht had op een open dag. Ga bij zo’n open dag vooral ook naar een studiemarkt o.i.d. waar een aantal studies met een kraampje staan, zo kun je ook andere studies ontdekken die je nog niet was tegengekomen! Wat ook heel fijn is, is dat je daar vragen kan stellen aan studenten.
 5. Na het bezoeken van een aantal open dagen ben ik teruggegaan naar mijn lijstje. Ik kon best wat studies afstrepen, maar er bleven er toch best een paar over. Ook was ik nieuwe studies tegengekomen.
 6. Door mee te doen aan meeloopdagen kwam ik er echt achter welke van de overgebleven studies ik het leukste vond, en in welke stad ik dit wilde doen. Zelfs toen ik al een keuze had gemaakt voor Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht ben ik voor de zekerheid nog een keer met een meeloopdag meegegaan, zodat ik het zeker wist. Daar heb ik ook al wat ouderejaars leren kennen, een beetje de weg geleerd op de campus en mijn laatste vragen kunnen stellen. Ook voor meeloopdagen kun je je aanmelden op de website van de universiteit.
 7. Mocht je nu nog steeds twijfelen heb ik een paar laatste tips die kunnen helpen bij het maken van een keuze:
  • Praat met je familie en vrienden over wat zij denken dat bij je zou passen.
  • Vraag mensen met een interessante baan welke studie ze hebben gedaan! Ook op LinkedIn kun je mensen en hun banen opzoeken.
  • Er zijn ook studies waarbij je veel verschillende onderwerpen behandelt, zoals bij Liberal Arts and Sciences. Maar bij veel studies is het mogelijk om vakken te kiezen buiten de studie zelf. Ik heb bijvoorbeeld een minor Criminologie gedaan, maar studeer iets heel anders.
 8. En als laatste: het maken van de ‘verkeerde’ keuze is niet erg. Vergeet niet dat heeeeel veel mensen stoppen met hun studie, later nog iets anders gaan studeren, of een baan krijgen die niet per sé aansluit op hun studie. De kennis die je hebt opgedaan, ook over jezelf, kan heel waardevol zijn. Ik ben ook in mijn derde jaar nog een andere bachelor gaan doen (Rechtsgeleerdheid), omdat ik er gaandeweg achter kwam dat ik dat ook heel interessant vind!

Ik hoop dat deze lijst aankomende studenten kan helpen, en als je nog vragen hebt over mijn studie(keuzes) hoor ik graag van je!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.