Zelf kaarsen maken met bijenwas

Gisteren heb ik met mijn studentenvereniging ViaKunst zelf kaarsen gemaakt van bijenwas. Ik had dit ook nog nooit eerder gedaan, maar het is heel makkelijk en leuk om te doen! In 2 uur heb ik deze collectie kaarsen gemaakt. Ik zal hieronder vertellen hoe ik dit heb gedaan.

Benodigdheden: Bijenwas in vellen, een lont, een schaar en een mesje.

Je kunt de vellen bijenwas kopen in grote verpakkingen, die van ons kwam van lekkerhoning.nl, maar je kunt ze ook kopen bij bijvoorbeeld bol.com. Voor deze kaarsen heb ik iets minder dan 5 vellen gebruikt. Ook lonten verkopen ze op lekkerhoning.nl. Ik had ongeveer 2 meter van lont dikte 3 (dus dan kan je kaars 3 cm dik worden) en 1 meter van lont dikte 5 (dus dan kan je kaars 5 cm dik worden). Dit was meer dan genoeg. Als laatste is een mesje of schaar handig om erbij te houden. Je hebt dus geen lijm ofzo nodig, je gebruikt de warmte van je handen om de was zacht te maken en aan elkaar te laten plakken.

Zo maak je de kaarsen:

Wat ik voor de lange dunne kaars heb gedaan is de lont op de breedte van het vel leggen, met aan de bovenkant minimaal 1 cm lont dat uitsteekt. je herkent de bovenkant van de lont doordat de draden vanaf daar naar beneden in een v-vorm zitten. Vervolgens heb ik met warme handen de was voorzichtig om de lont heen gedraaid, en ben stevig door blijven draaien totdat het hele vel opgerold was. Op het einde heb ik het vel nog wat aangedrukt. En dat was het.

Voor een dikkere kaars (zoals die met de fiets erop) kun je meerdere vellen gebruiken. Wanneer je ene vel is opgerold begin je met een nieuwe op de plek waar de vorige stopte. Voor het vormpje van de fiets heb ik eerst een dikke kaars gemaakt, dan zie je het vormpje namelijk beter. Daarna heb ik de was in kleine reepjes uitgesneden en deze zo gerold en gevormd dat het bv. een wiel werd. Deze versiering kost wel veel tijd vergeleken met het maken van de kaarsen.

Voor een lagere kaars snijd of knip je een stuk van het vel af. Verder geldt hiervoor precies hetzelfde.

Om een kaars in de vorm van een torentje/kerstboom te krijgen rol je de bijenwas niet recht vooruit, maar in een hoek, die je steeds groter maakt. Zo krijg je een spiraalvorm in je kaars. Je moet er dan wel op letten dat de binnenkant van je kaars niet ‘leeg’ is, dan brandt hij denk ik niet goed.

Voor de bloem heb ik eerst een minikaarsje gemaakt. vervolgens heb ik kleine ruitvormen uitgesneden, en die bovenop erop geplakt. Zo ben ik steeds grotere ruiten erop gaan plakken naarmate ik verder naar beneden ging. Onderop heb ik een rondje van was gemaakt, zodat hij stevig blijft staan. Of deze kaars echt goed gaat branden weet ik nog niet, ik denk dat de uiteinden van de blaadjes misschien zullen overblijven.

Ik heb uiteindelijk een kaars in een wijnfles gedaan, maar er waren ook mensen die een kandelaar hadden gekocht bij de kringloop. Of je zet ze op een mooi bordje. En je kunt ze natuurlijk cadeau doen aan iemand, zelfgemaakte cadeautjes zijn toch het leukste vind ik.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.